Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!
New Page 1

 

Adis Travel

  


 

Travel & Tours Agency

img



 

 

 

 

" Wy are the best"

HOME

PROFIL

TURIZEM

TRANSPORT

SHERBIME

KONTAKT


Fauna dhe flora
New Page 1

* Mbi Faunen dhe Floren

Per shkak te trevave te saj te pandotura dhe te thella Shqiperia ka nje larmi bimesh dhe sherben si strehe e fundit e shume gjitareve dhe zogjve te rralle , qe sot jane zhdukur ose jane ne zhdukje e siper ne rajon dhe me gjere.

Pasuria dhe bukuria e krahinave fshatare dhe pyjeve shpesh u kane dhene mundesi vizitoreve te gjejne krijesa dhe kafshe qe rralle te qellon ti hasesh.

Keshtu pyjet e gjera te ahut, pishes dhe dushkut u japin strehe ujkut, dhelpres, cakallit, e qelbesit, kurse ne pyjet e larta te pishes gjejne strofka ariu i murme, ujku, kunadhja e pishes, dy lloje te maces se eger, rreqebulli e vjedulla.
Kaprroli, dhia e eger dhe derri i eger jane te zakonshem ne disa krahina.

Shqiperia ka jo me pak se 14 lloje lakuriqe nate dhe rreth 350 zogj vendes. Ne to permenden lloje shtegtaresh dhe jo shtegtaresh. Ne pyjet e dendura te pishes jetojne dy lloje te rralla te gjelit te eger dhe qukapikut. Ne shume lokalitete jane te zakonshem zogjte grabitqare, nder ta shqiponjat, fajkonjte, hutat, skifteret dhe disa lloje te bufit, duke perfshire edhe bufin me mjeker, bufin me bri dhe kukuvajken e vogel.

Ne Shqiperi gjenden edhe shume zvarranike sic jane: gjarperinjte e ujit, bolla e shtepise, beronja, neperka helmuese etj. Ne ujra gjenden 260 lloje peshqish, nder to me te zakonshmit e peshqve mesdhetare gjenden ne ujerat bregdetare, trofta ne rrjedhat malore. Ne liqene ka krap , ngjala dhe peshq te tjere te zakonshem kurse ne brigje te tjera lunderzat.

Shqiperia ka gjithashtu flore te pasur, qe konkretizohet me me shume se 3221 tipe te ndryshme bimesh. Nder to 489 jane te vecanta per Gadishullin e Ballkanit, 40 jane vetem te Shqiperise. Pyjet e dushkut jane tipike dhe perbejne afersisht 20%te siperfaqes pyjore te gjithe vendit.

Ne treva te tjera mbizoterojne shkurret mesdhetare, deri ne lartesine 800 m duke pasur si me karakteristike: mersinen, marene, shqopen, dhe dushkullin e eger. Ne brigjet jugore te nxehta gjenden fiqte e detit, dafina, fiqte, shqoza e zeze, ekualiptet etj.